субота, 16 травня 2020 р.

Бувши похованi з ним у хрещеннi, в Hьому ви i спів­вос­кресли вiрою в силу Бога, Який воскресив Його з мертвих

Святий Андрій Боболя (1591 - 1657 рр.)
 ЛІТУРГІЯ НА КОЖЕН ДЕНЬ, 16 ТРАВНЯ, СУБОТА
(біл) Субота V Великоднього тижня
 https://bit.ly/2WDtAQq
Перспектива переслідування не наповнює нас радістю. Ніхто не прагне, щоби хтось його ненавидів. Це простий наслідок нашого вибору та факту, який показує нам, як сильно відрізняються цінності цього світу від Христового вчення. Вибираючи Його, автоматично стаємо в опозиції до світу навколо нас. На щастя, ми знаємо, хто переміг у цій битві. Тому ми не так сильно боїмося.
Або (черв) довільний спомин св. Андрія БОБОЛІ, пресвітера і мученика
Святий Андрій Боболя народився у 1591 р., у 1611 р. вступив до Ісусового Товариства. Після закінчення навчання у Вільненській Академії і рукоположення працював серед католиків східного обряду. Загинув мученицькою смертю 16 травня 1657 році у Янові Поліському.
Спільні Меси: про одного мученика у Великодній період (стор. 124)

АНТИФОН НА ВХІД:

12 Бувши похованi з ним у хрещеннi, в Hьому ви i спів­вос­кресли вiрою в силу Бога, Який воскресив Його з мертвих.  * Алілуя. (Кол 2, 12)

КОЛЕКТА:
Всемогутній, вічний Боже, Ти хрестильним відродженням благоволив обдарувати нас небесним життям; † вчини, щоби ті, котрих Ти, виправдовуючи, удостоїв безсмертя, * з Твоєю допомогою дійшли до повноти слави. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе та царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.
Або:
Боже, Ти смертю свого Сина схотів зібрати своїх розпорошених дітей; † вчини, щоби ми ревно співпрацювали в ділі Христа, * за яке пролив свою кров святий Андрій, мученик. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе та царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Діян 16, 1-10
Читання з Діянь Апостолів.
Тими днями прибув Павло до Дервії і Лістри. I ось був там один ученик на iм’я Тимофiй, у якого мати була юдеянка, що увiрувала, а батько — еллiн, 2 i про якого свiд­чили браття, що перебували в Лiстрi та Iконiї. 3 Павло захотiв узяти його з собою; i взявши, обрi­зав його заради юдеїв, що були в тих мiсцях; бо всi знали про бать­ка його, що вiн був еллiн. 4 Про­ходячи ж по мiстах, вони передавали вiрним дотримуватися постанов, схвалених апостолами i пресвiтерами в Єрусалимi. 5 I церк­ви утверджувалися вiрою i повсякденно зростали кiлькiсно.
6 Коли ж вони пройшли Фригiю та Галатiйську країну, заборонив їм Святий Дух проповiдувати слово в Асiї. 7 Дiйшовши до Мiсiї, вони поривалися йти у Вифинiю; але Дух не допустив їх. 8 Перейшов­ши ж Мiсiю, вони зiйшли в Троаду. 9 I було Павловi вночi видiн­ня: один муж, македонянин, стояв i благав його, кажучи: «Прийди до Македонiї i допоможи нам». 10  Пiсля цього видiння зараз же ми вирiшили йти до Маке­донiї, зрозумiвши, що нас покликав Господь благовiстити там.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 100 (99) - Псалом [Давида] хвалебний, 2-3. 5.
Прославте Бога, всі земні народи.
2 Служіть Господу з радістю. Ідіть перед лице Його з піснями хвали. 3 Знайте, що Він — Господь Бог наш, Він створив нас. Ми — народ Його і вівці пастви Його. 4 Входьте у ворота Його з хвалою, у двори Його — з піснями хвальними. Хваліть Його і прославляйте ім’я Його. 5 Бо Господь милосердний, милість Його вічна й істина Його з роду в рід.


СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Кол 3, 1
Алілуя, алілуя, алілуя.
Отже, коли ви з Христом воскресли,
то горішнього шукайте –
того, де Христос сидить праворуч Бога.

ЄВАНГЕЛІЄ
Йн 15, 18-21
† Читання святого Євангелія від Йоана.
Того часу Ісус сказав своїм учням:
18 Якщо світ вас ненавидить, знайте, що Мене перше, ніж вас, зненавидів. 19 Якби ви були від світу, то світ любив би своє; а оскільки ви не від світу, але Я обрав вас від світу, тому ненавидить вас світ. 20 Пам’ятайте слово, яке Я сказав вам: раб не більший за господаря свого. Якщо Мене гнали, то гнатимуть і вас; якщо Мого слова дотримувались, будуть дотримуватись і вашого. 21 Та все те чинитимуть вам за ім’я Моє, тому що не знають Того, Хто послав Мене. Слово Господнє.


МОЛИТВА ВІРНИХ
Субота – це день, у який ми особливо вшановуємо Пресвяту Діву Марію; представмо Господу за Її заступництвом наші смиренні прохання:
1. Молімося за святу Церкву, щоб їй не бракувало ревних священиків,  котрі за прикладом святого апостола Павла служили би людям.
2. Молімося за Святішого Отця, щоби він зміцнював вірних, приводив до Церкви заблукалих, а неприятелів переконував любов’ю.
3. Молімося за нашу Батьківщину, про мир та щоб усі її громадяни, керуючись Господніми заповідями, працювали для блага України та суспільства.
4. Молімося за священиків і семінаристів, щоб усвідомлення того, що їх обрав Господь, наповнювала їхні серця вірністю обраній життєвій дорозі.
5. Молімося за всіх померлих, особливо за тих, хто загинув, захищаючи Україну, нехай тішаться вічним миром.
6. Молімося за нас самих, щоби ми у служінні Богу з допомогою Непорочної Діви Марії мужньо переносили труднощі та протистояли спокусам.
Господи, Ти ведеш свою Церкву і віддані Тобі душі своїми стежками, допоможи, щоби ми ніколи не відійшли від Тебе. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ:
Просимо, Господи, прийми милостиво приношення своєї родини, * щоби, перебуваючи під Твоїм захистом, вона не втратила отриманих дарів і унаслідувала вічні. Через Христа, Господа нашого.

Префація Великодня № 13-17

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ:
Отче, молю, щоб усі в нас були одно, * щоб світ увірував, що Ти Мене послав, – говорить Господь. * Алілуя.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ:
Просимо, Господи: оточуй батьківською опікою своїх вірних, † яких Ти відкупив стражданнями Твого Сина, * і вчини, щоб вони завжди перебували в радості Його Воскресіння. Котрий живе і царює навіки вічні.

Джерела: КМЦ, Наша Парафія

https://kryvenko-maranata.blogspot.com/2020/05/16-v.html

Немає коментарів:

Дописати коментар