суботу, 21 лютого 2015 р.

OASIS - Школа Християнського Життя та Євангелізації (бюро, Красилів)

OASIS - Школа Християнського Життя та Євангелізації (бюро, Красилів)

OASIS - Школа Християнського Життя та Євангелізації (бюро, Красилів)
Історія виникнення

Oasis або «Світло Життя» (грецькою мовою "Фос - Дзое") — це молодіжний католицький рух, започаткований Слугою Божим о. Францішком Бляхніцьким в Польщі в 1954 році. Сьогодні « Світло Життя» збирає людей різного віку і різних покликань: діти, молодь, дорослих, а також священників, монахів, черниць, членів світських інститутів, а також сім’ї, які творять Домашню Церкву. Завдяки відповідній формації кожної з цих групи, Рух « Світло Життя» виховує зрілих християн і служить відновленню Церкви через створення парафіяльних спільнот та груп. Даний Рух розповсюджується і за межами Польщі, зокрема в Словаччині, Чехії, Німеччині, Білорусії, Литві та в Україні.

Початки в Україні (в Красилові)

Початок Руху Світло-Життя в Україні відбувся в кінці вісімдесятих років та початок дев’яностих двадцятого століття. Саме тоді, відкривалися кордони нашої держави для священників з Польщі, які приїжджали в Україну для служіння Церкві. Вони в своїй душпастирській праці, особливо з дітьми та молоддю, часто використовували досвід Руху з Польщі. На основі формаційних матеріалів Руху Світло-Життя, організовували літні реколекції, оази для дітей та молоді, дні спільноти (які пізніше переросли в "дієцезіальні з’їзди молоді"). На початку це були тільки поокремі події, акції і лише згодом в деяких парафіях почала відбуватися формаційна праця протягом року згідно програми Руху Світло-Життя.

В Красилові Oasis розпочався в 1996 році за ініціативи бр. Петра Куркевича та Школи ХЖіЄ. Тоді в ньому взяло участь 50 осіб, згодом кількість учасників постійно зростала. Статистичні дані говорять, що в період з 1996-2007 рік, участь в Oasis взяло близько 10 тис. осіб.

В період з 1996 -2009 Oasis мав різних духовних провідників таких як: бр. Петро Куркевич , бр. Матей Стибурський OFMCap, бр. Збігнев Савчук OFMCap, бр. Олександр Могильний OFMCap.

Сьогодні це бр. Сергій Кіппа OFMCap.

Значну роль у житті та розвитку Oasis окрім священників, ченців та черниць сьогодні відіграють світські служителі, деякі з них отримали перший християнський досвід прийшовши сюди підлітком.

Oasis сьогодні

Основною метою Oasis є духовна, моральна, творча формація сучасної молоді. Вона спрямована на молодь віком 14-17 років.

Участь в ній можуть брати не лише католики, але й люди з інших конфесій. За останні роки серед учасників та служителів були римо-католики, греко-католики, православні, протестанти, месіанські євреї.

Служителями та аніматорами Oasis є ті особи, які проходять або пройшли формацію в Школі Християнського Життя і Євангелізації. Кількість учасників постійно зростає, лише за 2007-2010 роки в ній взяло участь близько 5-6тис. осіб. Географія Oasis, постійно розширюється, на сьогоднішній момент, ми маємо філії в Чорткові, Закарпатті, Білорусії Литві, Польщі, Узбекистані.

В 2010 році були створені мікро оази, так звані дводенні євангелізації, які проводять служителі Oasis. Вони проводяться в різних містах України, зокрема у Воловці, Коломиї, Івано-Франківську, Старокостянтинові..

Програма Oasis

Формат Oasis сьогодні дещо відрізняється від тієї Оази, що прийшла до нас вперше. В 2007 році була сформована і запроваджена нова програма для праці з молоддю. Вона розрахована на три роки. Кожен рік має свій цикл навчань ( які представлені в таблиці). Цей трьохрічний курс спрямований на формацію підлітка як людини (усвідомлення цінності життя, моральних цінностей, життя в суспільстві,), християнина ( духовний розвиток, духовні цінності, заповіді, таїнства, життя у Церковній спільноті).

Окрім морально-духовної формації була запроваджена творча формація, яка втілюється через проведення різних майстер-класів та тренінгів (танці, спів, гра на музичному інструменті, акторське мистецтво, художнє мистецтво, фотомистецтво – класи постійно оновлюються). Дана формація була введена у 2009 році. Її основною метою є допомогти підліткам відкрити свої таланти, розвивати їх та служити ними. Адже проблемами сучасного молодого покоління є сидячий образ життя, невміння розпоряджатись своїм вільним часом, проведення великої кількості часу перед комп’ютером. Також важливою проблемою в нашій країні є закриття багатьох гуртків, скорочення державного фінансування на творчий розвиток молоді, що й певною мірою вплинуло на ще більше поширення алкоголізму та наркоманії серед молоді. Україна на даний момент посідає 1-ше місце серед інших країн Європи з алкоголізму серед молоді. А тому важливо вказати підліткам на те, що вільний час можна проводити інакше, що розважитись можна інакше – без алкоголю, без небезпеки для життя і здоров’я.

Творча формація також допомагає відкриватись підліткам на інших людей, виходити зі своїх комплексів, не боятись бути творчими, допомагає радіти життю, а головне, наближає до Бога-Отця, який також є Творцем, тобто Творчим.

План дня Oasis

План дня завжди має приблизно такий вигляд, звісно виходячи з тематики, пори року та інших чинників вносяться зміни.

07.30 підйом

08.00 ранкова молитва

09.00 сніданок

09.30 молитва прославлення

10.00 Конференція 1

10.30 перерва

10.45 Конференція 2

11.15 Перерва

12.00 Служба Божа

13.30 Обід

14.00 Вільний час+чергування, адорація

16.00 Зайняття у класах творчості

18.00 Зустріч в малих групах

19.00 Вечеря

20.30 Вечірній блок ( молитва прославлення, вечірка, фільм і.т.д)

22.00 Щоденник ( занотування вражень від прожитого дня)*

23.00 Сон

* Щоденник був уведений для того щоб допомогти молоді краще переживати ці реколекції, адже саме в цей час вони занотовують те, що їх найбільше вразило в цьому дні, як Господь доторкнувся до них, через що і як промовив і.т.д. Щоденник є особливим помічником для них, коли вони повертаються додому, адже завдяки йому вони можуть пригадати, що пережили, у важкі моменти підбадьоритись. Деякі особи свідчили, що завдяки щоденнику повертались до християнського життя, до Бога, після падінь.

Плоди оази

Якщо скоротити всі свідчення, які ми почули впродовж останніх років нашої праці то можемо окреслити деякі плоди Оази:

- змінення способу життя;

- численні навернення, не лише підлітків, а й усієї сім’ї;

- покращення стосунків з батьками;

- залишення шкідливих звичок ( паління, алкоголь і навіть наркотики);

- відмова від дошлюбних інтимних стосунків;

- бажання молоді продовжувати свою формацію вже в Школі Християнського життя і євангелізації; і.т.д.

Джерело: szkolazycia.info

Олександр Кривенко, римо-католик, юрист, журналіст, правозахисник, блогер, м. Київ
Viber: +380632413681
skype: kryvenko_oleksandr
akryvenko64@gmail.com (основна адреса)
krivenkokorr@ukr.net (допоміжна адреса)
http://a-kryvenko.blogspot.com/
http://www.facebook.com/oleksandr.kryvenko.5 (основна сторінка)
https://www.facebook.com/oleksa.kryvenko (допоміжна сторінка)
https://twitter.com/OleksaKryvenko
https://google.com/+OleksandrKryvenko
http://druzi.org.ua/u246828
http://vk.com/id198701773

Постійне посилання: http://kryvenko-maranata.blogspot.com/2015/02/blog-post_2.html

Немає коментарів:

Дописати коментар