середу, 7 березня 2018 р.

Сила любові для світу. Папа Франциск про жінок

Напередодні Міжнародного Дня жінки Радіо Ватикану підготувало огляд висловлювань Папи Франциска про роль жінки у Церкві та в суспільстві впродовж 5 років його понтифікату.
goo.gl/vasrsK
«Першими свідками Воскресіння були жінки. ... В цьому, певним чином, полягає місія жінок», – такі слова Святіший Отець промовив вже під час другої загальної аудієнції свого понтифікату, у середу, 3 квітня 2013 року. Незабаром вірні звикнуть до промов нового Папи, часто виголошуваних експромтом, на захист жінок та їхньої ролі у Церкві й у суспільстві. При багатьох нагодах Святіший Отець згадував також про жіночі постаті, які вплинули на його шлях віри. Серед них бабуся Роза та молода новичка Згромадження Малих Сестер Внебовзяття, що тримала його на руках, коли майбутній Папа був немовлям.

Навчання Святішого Отця про жінок переповнене не стільки словами, як жестами: починаючи від обряду Вмивання ніг в одній із в’язниць, під час якого він уперше вмив ноги жінкам, до встановлення комісії із вивчення питання можливості для жінок отримати дияконський сан. До конкретних жестів належить також зростання кількості жінок, що займають важливі посади у Ватикані та вибір жінки-богослова, що приготувала роздуми для Хресної Дороги в Колізеї у 2017 році.

Варто зауважити, що навчання Папи Франциска про роль жінки ґрунтується на богословській перспективі. Про це свідчать його висловлювання, наприклад, під час спілкування з журналістами на борту літака, повертаючись 28 липня 2013 року з Всесвітньої зустрічі молоді у Ріо-де-Жанейро. Тоді Святіший Отець зазначив, що «Церква без жінок подібна до апостольського збору без Марії». Пізніше Папа підкреслив, що «Церква є жіночого роду, Вона є дружиною і матір’ю», підтверджуючи ці слова нещодавнім рішенням встановити у Загальному Римському Календарі нове свято Пречистої Діви Марії, Матері Церкви.

Наступник святого Петра неодноразово наголошував, що в Церкві ще не сформувалося «глибоке богослов’я жінки». У жовтні 2013 р., під час зустрічі з членами Папської Ради в справах мирян, він підкреслив, що «важливо замислитися над тим, якою є присутність жінки» в Церкві, додаючи, що «Церква – не “він”, а “вона”, тобто жінка і матір», і це «потрібно поглиблювати».

Папа Франциск неодноразово засуджував становище визискування, яке змушені переносити багато жінок. «Мені боляче, – зазначив він нещодавно, – коли бачу в Церкві, що роль служіння жінок применшується до ролі слугування». Про це Його Святість говорив також 16 травня 2016 р. під час зустрічі з Міжнародним Союзом Генеральних Настоятельок, закликаючи їх до того, щоби мати сміливість відмовляти, якщо до них надходять прохання виконувати діяльність, «що є швидше слугуванням, а не служінням». «Якщо хочуть, щоб черниця була служницею, то знецінюють життя і гідність тієї жінки. Її покликання полягає у служінні: служінні Церкві, де б вона не була, а не у прислуговуванні», – наголошував він.

У своєму Посланні до учасників Фестивалю Сімей у північно-італійському місті Ріва-дель-Ґарда від 2 грудня 2014 р., Папа писав про труднощі багатьох жінок, права яких не визнають у соціальному житті. Він вказав на те, що важливо, щоби «жінки не були змушені виконувати занадто важку роботу через економічні труднощі», і потрібно брати до уваги, «що праця жінок на всіх рівнях сімейного життя, є незрівняним внеском у життя і в майбутнє суспільства».

Особливе значення мала промова Вселеньського Архиєрея, яку він виголосив 7 лютого 2015 р., під час пленарної асамблеї Папської Ради з питань культури на тему «Жіночі культури: рівність і відмінності». Він зазначив, що прийшов час, щоби жінки «почувалися не гостями, а повноправними учасниками у різних сферах соціального та церковного життя». За словами Папи Франциска, «цей виклик більше не можна відкладати». Його Святість закликав до «надання жінкам простору у житті Церкви», сприяючи більшій жіночій присутності у громадах, залучаючи їх до «відповідальних душпастирських завдань».

Звертаючи свій погляд на суспільство, Папа засуджує перетворення жіночого тіла у товар та «різні форми рабства», яких зазнають жінки, і закликає до подолання стосунків підпорядкування та до сприяння взаємності. Цієї теми його Святість торкнувся під час свого візиту до Папської Академії за Життя 5 жовтня минулого року, коли закликав присутніх відродити «оновлену культуру ідентичності та відмінності». Він також висловив критику щодо «утопії нейтральної статі», «біологічної і психологічної маніпуляції статевих відмінностей». Папа вказав на необхідність укладення «союзу між чоловіком і жінкою», покликаного «взяти у свої руки провід всього суспільства».

Жінкам, жіночим біблійним постатям, і, насамперед, Пречистій Діві Марії, Папа Франциск присвячує багато із своїх проповідей під час ранкової Святої Меси у «Домі святої Марти». Зокрема, 26 січня 2015 р. Його Святість застановився над темою передавання віри. На запитання: «Чому, в основному, жінки передають віру?» – він відразу дає відповідь: «Бо тією, що привела нам у світ Христа, є жінка. Це шлях, який вибрав Христос. Він забажав мати матір, і дар віри також проходить через жінок, так, як Христос через Марію». Під час проповіді 31 травня 2016 р. Папа говорив про «мужніх жінок», які кожного дня дарують радість і наповнюють інших життям. А 9 лютого минулого року він підкреслив, що «без жінки не існує гармонії у світі». Саме жінка, за словами Його Святості, «вносить оту гармонію, яка вчить нас ніжності, любові і вчиняє світ гарним».

Ніжність, яку маленький Хорхе отримав від своєї мами і бабусі, Папа Франциск повертає світові…

Немає коментарів:

Дописати коментар