вівторок, 9 січня 2018 р.

Літургійні читання на вівторок І звичайного тижня, рік ІІ (РКЦ)

Літургійні читання на вівторок І звичайного тижня, рік ІІ (РКЦ)
goo.gl/DHn1cg
Copy short URL
Подив та радість викликають запитання: Ким є Ісус? Євангеліє показує нам Його як істинного Божого Сина, який забирає силу у диявола і дає можливість розвиватися Божому Царству на землі. Нехай наша зустріч з Ісусом, який приходить під час Євхаристії, мобілізує нас до нового та радіснішого життя.

АНТИФОН НА ВХІД
На вишньому троні я бачив Мужа, що сидів, * котрому віддає честь великий хор Ангелів, в один голос співаючи: * “Оце Той, панування якого вічне”.

КОЛЕКТА
Господи, здійсни милостиво прагнення народу, який молиться до Тебе: † дозволь йому побачити, що належить чинити, * і дай йому сил для виконання побаченого. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ

1 Сам 1, 9-20
Читання з Першої книги Самуїла.
Тими днями, після того як вони поїли і попили в Шіло, Анна підвелась і стала перед Господом; а священик Елi сидів на сідалищі при вході Господньої святині. Із сумом в душі вона молилася до Господа й плакала гірко. І обріклась таким обітом, кажучи: «Господи Воїнств, якщо Ти зглянешся над горем слугині твоєї та й згадаєш мене й не забудеш слугині твоєї, й даси слугині твоїй потомка чоловічої статі, я віддам його Господу на всі дні його життя, і бритва не доторкнеться його голови». І от як вона довго молилась перед Господнім обличчям, Елi стежив за її устами. Анна говорила у своєму серці, тільки ворушилися губи в неї, а голосу її не було чути; тож Елi думав, що вона п’яна. І сказав до неї Елi: «Докіль ти будеш п’яною? Піди та витверезися від свого вина!» Анна ж відповіла, кажучи: «О ні, мій пане! Я – жінка з тягарем на душі: ані вина, ані жодного п’янкого напою я не пила; я мою душу виливаю перед Господнім обличчям. Не вважай твою слугиню за одну з дочок Веліала, бо то з надміру журби та горя я досі промовляла». Тоді Елi відповів їй, кажучи: «Іди в мирі, й нехай Бог Ізраїля дасть тобі те, про що Його благала». Вона ж сказала: «Нехай твоя слугиня знайде ласку в твоїх очах!» І пішла собі жінка й їла, й обличчя в неї не було таке, як раніше. Встали вони раненько і, поклонившись перед обличчям Господом, пустилися в дорогу й прибули додому в Раму. Елкана спізнав Анну, свою жінку, й Господь згадав про неї, і Анна, зачавши, у свій час породила сина й назвала його ім’ям Самуїл, бо випросила його в Господа. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
1 Сам 2, 1. 4-5. 6-7. 8абвг
Всім своїм серцем в Господі радію.

Возрадувалося у Господі моє серце, *
піднявся ріг мій у Богові моєму;
відкрилися мої уста супроти ворогів моїх широко, *
бо я возрадувався у Твоєму спасінні.
Поламаний лук сильних, †
а слабосилі підперезалися міццю. *
Ситі за хліб йдуть у найми, †
а голодні кидають працювати.
Неплідна семеро родить, *
натомість в’яне багата синами.
Господь умертвляє і оживляє, *
Він зводить до шеолу і наверх виводить.
Господь чинить убогим і багатим, *
принижує і підносить угору.
Він піднімає нужденного з пороху вгору, *
підносить бідного з гною,
аби його посадити зі знаттю *
і трон слави дати у власність.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. 1 Сол 2, 13
Алілуя, алілуя, алілуя.
Прийміть Слово Боже не як людське слово,
а як істин­но Бо­же Слово.

ЄВАНГЕЛІЄ

Мк 1, 21-28
† Читання святого Євангелія від Марка.
В місті Капернаумі, в суботу, увійшовши в синагогу, Ісус почав навчати. І дивувалися з Його вчення, тому що Він навчав їх як Той, хто має владу, а не як книжники. І якраз був у їхній синагозі один чоловік, одержимий нечистим духом, і він закричав, кажучи: «Що Тобі до нас, Ісусе Назарянине? Чи Ти прийшов вигубити нас? Знаю, хто Ти є – Святий Божий!» Та Ісус скартав його, кажучи: «Замовкни і вийди з нього!» Тоді затряс ним нечистий дух і, закричавши гучним голосом, вийшов з нього. І жахнулися всі, так що запитували одне одного, говорячи: «Що це? Нове вчення з владою! Навіть нечистим духам наказує, і вони слухаються Його!» І враз розійшлася чутка про Нього всюди, по всій Галілейській околиці. Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Христос міццю свого вчення підтримує Церкву в проповідуванні Євангелія всім народам, тому молімося з довірою:
1. Молімося, щоб кожне слово Святішого Отця приносило щедрий урожай зростання віри у світі.
2. Молімося за єпископів та священиків, щоб вони радісно і сміливо проповідували Євангеліє.
3. Молімося, щоб людські закони опиралися на законі Божому.
4. Молімося за дітей та молодь, щоб вони охоче поглиблювали свої знання про Господа Бога.
5. Молімося за тих, котрі відійшли без примирення з Богом, щоб на порозі вічності вони пізнали велич Божого милосердя.
6. Молімося за те, щоб ми були живим Євангелієм Христа.

Господи Ісусе Христе, наш Божественний Учителю, вислухай молитви своїх учнів і благослови кожне слово Твоєї Церкви, щоб воно було допомогою для нас на дорозі до спасіння. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи: нехай буде угодною Тобі  жертва Твого народу, † нехай вона освятить наше життя * і виблагає нам те, про що ми з упованням просимо. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-45

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Господи, в Тебе джерело життя, * у Твоїм світлі побачимо сві тло. (Пс 36 (35), 10)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ

Всемогутній Боже, смиренно просимо Тебе, † щоб ті, котрих Ти живиш Твоїми таїнствами, * гідно служили Тобі  угодним життям. Через Христа, Господа нашого.

За матеріалами: Католицький Медіа-Центр


http://kryvenko-maranata.blogspot.com/2018/01/09-liturgiya-9-sichnya-vivtorok.html

Немає коментарів:

Дописати коментар