неділю, 13 травня 2018 р.

(біл) Субота VI Великоднього тижня

(біл) Субота VI Великоднього тижня
https://bit.ly/2rCFgC8
Ми часто думаємо, що знаємо як і що потрібно просити. Вислухавши сьогоднішнє Євангеліє, ми повинні в цьому засумніватися. Щось не зрозуміло, адже щодня ми засипаємо Бога своїми проханнями. Христос говорить про такі прохання, які дають повну радість. Неймовірною, далекою від нашого досвіду є радість спілкування з Богом через Святого Духа. Чи ми просимо про таку радість?

Або (черв) довільний спомин свв. НЕРЕЯ і АХІЛЛА, мучеників
Згідно з переказом Папи Дамазія, Нерей та Ахілл були римськими солдатами за часів імператора Діоклетіана. Дивлячись, з якою відвагою та гідністю християни йшли на муки, вони навернулись і загинули мученицькою смертю близько 304 року. Спільні Меси: про багатьох мучеників у Великодній період (стор. 126)
Або (черв) довільний спомин св. ПАНКРАТІЯ, мученика
Згідно з переказами, св. Панкратій, чотирнадцятирічний юнак, загинув мученицькою смертю в Римі під час переслідувань християн за часів імператора Діоклетіана близько 304 року. В базиліці, яка коло 500 року була збудована у Римі на його могилі, збиралися новоохрещені в Білу Неділю.
Спільні Меси: про одного мученика у Великодній період (стор. 125)

АНТИФОН НА ВХІД
Ви – рід вибраний; звістуйте похвали Того, * хто вас покликав з темряви у дивне своє світло. * Алілуя.

КОЛЕКТА
Боже, Твій Син, возносячись у небеса, благоволив обіцяти Апостолам Святого Духа, † від якого вони отримали незліченні дари небесної мудрості; * просимо Тебе: уділи і нам цих дарів. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.
Або:
Всемогутній Боже, вчини, щоб ми, пізнавши, як відважно визнавали віру святі  мученики Нерей та Ахілл, * удостоїлися їх братерського заступництва перед Тобою. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.
Або:
Боже,  нехай  радіє Твоя  Церква, яка  очікує  заступництва святого мученика Панкратія; * нехай завдяки його славним молитвам вона віддано Тобі служить і перебуває у безпеці. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Діян 18, 23-28
Читання з Діянь Апостолів.
Пробувши певний час в Антіохії, Павло вирушив далі, проходячи за порядком Галатійську країну та Фригію, укріплюючи всіх учнів. Один юдей на ім’я Аполлос, родом з Олександрії, чоловік красномовний, прибув до Ефеса; він був сильний у Писанні. Був він навчений Господньої дороги і, палаючи духом, говорив і навчав докладно того, що стосувалось Ісуса, знаючи тільки хрещення Йоана. І він почав сміливо промовляти в синагозі. Почувши його, Акила й Прискила прийняли його та докладніше йому виклали дорогу Божу. А коли він хотів піти в Ахаю, брати заохотили його і написали учням, щоби прийняли його. І як він прибув, то дуже посприяв тим, які повірили через благодать, бо він із завзяттям доказував юдеям прилюдно їхню неправоту, доводячи Писаннями, що Ісус є Христос. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 47, 2-3. 8-9. 10
Наш Бог великий – Цар землі всієї.
Усі народи, заплещіть у долоні, *
голосом радості вигукуйте Богу,
бо Всевишній Господь – грізний, *
Він великий цар землі всієї.
Адже Бог – цар землі всієї, *
співайте мудро.
Бог над язичниками воцарився – *
Бог сів на своєму святому престолі.
Володарі народів зібралися разом *
з народом Бога Авраама;
адже щити землі – Божі. *
Він звеличився надзвичайно.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. Йн 16, 28
Алілуя, алілуя, алілуя.
Я вийшов від Отця і прийшов у світ;
знову залишаю світ і до Отця повертаюсь!

ЄВАНГЕЛІЄ
Йн 16, 23б-28
† Читання святого Євангелія від Йоана.
Того часу Ісус сказав своїм учням: «Воістину, воістину кажу вам: чого тільки попросите Отця в Моє Ім’я, – дасть вам. Дотепер ви не просили нічого в Моє Ім’я. Просіть – і отримаєте, щоб ваша радість була повна. Це Я в притчах сказав вам; надходить година, коли більше в притчах не говоритиму вам, але відкрито сповіщу вам про Отця. Того дня попросите в Моє Ім’я, – і не кажу вам, що Я проситиму Отця за вас, адже сам Отець любить вас, – бо ви Мене полюбили й повірили, що Я від Бога вийшов. Я вийшов від Отця і прийшов у світ; знову залишаю світ і йду до Отця». Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Очікуючи на зіслання Святого Духа, вознесімо до Господа Бога наші прохання:
1. Молімося за Святішого Отця, щоб він постійно відкривав світові істину про гідність людини та її вічне призначення до життя з Богом.
2. Молімося за єпископів та священиків, щоб вони, освітлені Святим Духом, несли всім людям Благу Вість Ісуса Христа.
3. Молімося за батьків, щоб вони дбали про виховання своїх дітей в дусі любові та служіння ближньому.
4. Молімося за керівників держав, щоб вони піклувалися про духовний розвиток своїх громадян.
5. Молімося за місіонерів, щоб Святий Дух зміцнював їх у проповідуванні Євангелія усім народам.
6. Молімося за нас самих, щоб ми уважно слухали Боже Слово і, зберігаючи його у своїх серцях, приносили стократний плід любові та вірності.
Духу Мудрості, допоможи нам знайти істину і йти дорогою, яку вказує нам Ісус Христос. Котрий з Тобою живе і царює навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ

Просимо, Господи: освяти милостиво ці дари, які  ми принесли на знак духовної жертви; * вчини, щоб ми самі  стали вічним даром для Тебе. Через Христа, Господа нашого.

Префація про Вознесіння, № 18-19

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ

Отче! Хочу, щоб ті, яких Ти Мені  передав, * перебували там, де і Я, * щоби й вони були зі Мною та й бачили Мою славу, яку Ти дав Мені. * Алілуя. (Йн 17, 24)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, Ти поживив нас дарами святого таїнства; † смиренно благаємо Тебе, щоб жертва, яку Твій Син наказав нам звершувати на Його спомин, * спричинилася до зростання нашої любові. Через Христа, Господа нашого.

http://kryvenko-maranata.blogspot.com/2018/05/13-bil-subota-vi-velykogo-tyjnya.html

Немає коментарів:

Дописати коментар