четвер, 16 червня 2016 р.

Молитися за мир і конкретно допомагати постраждалим від насильства. - Кардинал Паролін

Молитися за мир і конкретно допомагати постраждалим від насильства. - Кардинал Паролін

У розподіленні гуманітарної допомоги не чинитиметься різниця з огляду на релігійну, етнічну чи мовну приналежність, єдиною умовою є те, що йдеться про осіб, які мають дійсну потребу. Адже для Церкви всі є однаковими дітьми Небесного Отця. На це звернув увагу кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Апостольської Столиці, зустрічаючись у четвер, 16 червня 2016 р., з Радою Церков Запоріжжя.
Саме відвідинам цього міста на південному сході країни присвячений перший робочий день офіційного візиту до України Державного Секретаря Святого Престолу, який розпочався напередодні прильотом до Києва. У Запоріжжі один з найближчих співробітників Глави Католицької Церкви зустрівся з переселенцями з Донбасу та потребуючими, які отримують допомогу в структурах Карітас-Спес при санктуарії Бога-Отця Милосердного, з членами комітету, який займатиметься розподілом гуманітарної допомоги, зібраної з ініціативи Святішого Отця, з представниками влади, Ради Церков та журналістами.
Промовляючи до провідників християнських конфесій та релігійних організацій Запоріжжя, кардинал Паролін наголосив, що його особистим бажанням було розпочати свій візит саме з цього місця, позначеного присутністю великої кількості переселенців, які постраждали від насильства на розташованих поблизу теренах. Особливу увагу він звернув на проблеми, пов’язані із застосуванням мін, які часто несуть загрозу невинним життям, зокрема, дітям.
«Подібно до міни, війна завжди є латентною та завжди може вибухнути», – зазначив Державний Секретар Апостольської Столиці, додаючи, що «поетапна війна», як її окреслює Папа Франциск, саме тут показує, «що не слід жартувати з провокаціями, тому що дрібнички може вистачити для того, аби вони вилилися у всеохоплюючі та руйнівні конфлікти». За його словами, «страждання цієї землі» є трагічним провіщенням того, «до чого може спричинитися погіршення ситуації».
Кардинал Паролін зазначив, що прибув для того, аби передати постраждалим «любов, близькість та солідарність Папи та всієї Католицької Церкви». «Страждання, які ви переживаєте, хоч безпосередньо стосуються вашої землі, то також кидають виклик сумлінню окремих людей та всієї міжнародної спільноти, аби докласти всі зусилля, необхідні для того, щоб покласти край цій трагедії України», – наголосив він, підкреслюючи, що Святий Престол наголошує на невідкладній необхідності шанувати міжнародний правопорядок в тому, що стосується території та кордонів України, «як ключового елементу забезпечення стабільності».
Державний Секретар Апостольської Столиці зазначив, що його місія, як посланця Папи Франциска, є вираженням усвідомлення як Святого Престолу і католиків, так і віруючих інших конфесій та всіх людей доброї волі, що перед обличчям триваючих конфліктів «ми маємо, насамперед, обов’язок молитися за мир, а також діяти саме в Боже ім’я, намагаючись бути близькими до тих, кого насильство позбавило елементарних благ, часто сіючи смерть, серйозно захитуючи психологічну та емоційну рівновагу та несучи загрози нормальному звершенню щоденного життя, починаючи від гідного утримання своїх родин».
Саме тому, за словами кардинала Пароліна, Папа Франциск бажав закликати католиків Європи приєднатися до нього в «конкретному й промовистому жесті солідарності». Адже Європа «повинна почуватися відповідальною за долю цієї геополітичної території, яка її безпосередньо стосується». «І саме конкретну допомогу католиків цієї Європи я сьогодні вам, дорогі українські брати й сестри, символічно вручаю, як запевнення того, що Церква ніколи не перестане закликати всю Європу чинити так само».
Представник Святішого Отця підкреслив, що за посередництвом спеціального комітету, зібрані кошти розподілятимуться виключно серед постраждалих на сході України: переселенців, мешканців «сірої зони» навколо лінії розмежування, мешканців тимчасово непідконтрольних Україні територій. А призначення допомоги відбуватиметься без огляду на релігійну чи етнічну приналежність.
Як зауважив Державний Секретар Апостольської Столиці, в розподілі допомоги братимуть участь як деякі існуючі католицькі харитативні структури, так і гуманітарні організації різного характеру, що зможуть підтвердити прозорість діяльності. Це, за його словами, є підтвердженням того, що «в цій акції немає жодного натяку на прозелітизм, більше того, сподіванням Папи є те, що в цьому жесті милосердної любові з боку Католицької Церкви візьмуть участь якнайбільше людей, особливо, з-поміж віруючих».
А представників влади кардинал Паролін «в ім’я Господа Бога» закликав «сприяти всіма способами надходженню та розподілові гуманітарної допомоги, усувати перешкоди, які погіршують становище жертв, гарантуючи їм належні права та уникаючи будь-яких форм дискримінації».
Згідно з програмою візиту, на 17 червня заплановані зустрічі з найвищими представниками влади, а в суботу й неділю Державний Секретар Апостольської Столиці перебуватиме у Львові. У понеділок, 20 червня, запланована зустріч з Всеукраїнською Радою Церков і релігійний організацій та підсумкова прес-конференція.

Джерело:  - Радіо Ватикану

Немає коментарів:

Дописати коментар