неділю, 5 серпня 2018 р.

XVIII Неділя звичайного періоду

XVIII Неділя звичайного періодуhttps://kryvenko-maranata.blogspot.com/2018/08/05-xviii.html
Кожного дня ми просимо Бога про хліб насущний і таким чином проминає все наше життя. Ми маємо свої обов’язки, яких ніхто за нас не виконає. Однак, коли в неділю відриваємося від щоденних праць і клопотів, ми можемо досвідчити і почути, що ми не самі в наших щоденних змаганнях. З нами є Господь Ісус Христос. Він і сьогодні запрошує нас на свою Трапезу і хоче нам дати те, чого власними силами ми не зможемо здобути. Він дає нам сьогодні самого себе, свої Тіло і Кров, котрі дають нам життя вічне. Тому зуміймо прийняти цей безцінний дар від Господа і скажімо Йому, що без Нього наше життя не має жодного сенсу.
АНТИФОН НА ВХІД
О Боже, рятуй мене, * о Господи, мені  на допомогу поспіши! * Ти – моя поміч і мій визволитель, * о Господи, не забарися! (Пс 70 (69), 2. 6)

Мовиться “Слава во вишніх”

КОЛЕКТА

Всемогутній  Боже,  допомагай  своїм  вірним † і яви одвічну доброту молільникам, котрі  прославляють Тебе як Творця і Господа; * віднови дароване їм життя і відновлене – збережи. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Вих 16, 2-4. 12-15
Читання з Книги Вихід. 
Тими днями нарікала вся громада синів Ізраїля на Мойсея та Аарона в пустині. Говорили до них сини Із­раїля: «О, коли б ми були повмирали від руки Господньої в Єгипетській землі, сидівши, було, біля казанів з м’ясом та ївши хліба досхочу! А то вивели ви нас у цю пустиню, щоб голодом поморити всю громаду». І сказав Господь Мойсеєві: «Ось Я дощем зішлю вам хліб із неба, і виходитимуть люди, і збиратимуть щод­ня денну пайку, щоб випробувати їх, чи ходитимуть за Моїм законом, чи ні. Чув Я нарікання синів Ізраїля. Ска­жи їм таке: “Ввечері їстимете м’ясо, а вранці насититеся досхочу хлібом, і пізнаєте, що Я – Господь, Бог ваш”». І справді, ввечері сталось так, що налетіли перепе­лиці і вкрили табір, а вранці впала роса довкола табору. Коли ж роса зникла – ось на поверхні пустелі щось дріб­неньке, крупчасте й тоненьке, мов іній по землі. Побачили це сини Ізраїля та питають один одного: «Що це таке?» Не знали бо, що воно таке. А Мойсей сказав їм: «Це хліб, що дав Господь вам на поживу». Слово Боже. 

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ

Пс 78, 3 і 4бв. 23-24. 25 і 54
Своєму люду Бог дав хліб небесний. 
Я розкажу те, що ми почули і що зрозуміли, *
що розповіли нам батьки наші,
звіщаючи хвалу Господню, Його силу, *
всі Його дивовижні діла, що Він вчинив їх.
І Він з висоти звелів хмарам, *
відкрив небесні брами –
і, як їжу, дощем послав їм манну, – *
дав їм хліб небесний.
Людина хліб ангелів їла; *
Він послав їм вдосталь їжі.
І привів їх до границі святості своєї – *
до тієї гори, яку здобула Його правиця.

ДРУГЕ ЧИТАННЯ
Еф 4, 17. 20-24
Читання з Послання святого апостола Павла до ефесян. 
Брати! Усе це я кажу й свідчу в Господі, щоб ви більше не поводилися, як язичники, які ходять у марноті свого розуму. Але ви не так пізнали Христа, оскільки ви чули Його і в Нього навчилися, – адже істина в Ісусі, – то треба, щоб ви відкинули стару людину з її попереднім спосо­бом життя, яка зітліває в оманливих пожадливостях; щоб ви оновлювалися духом; щоб ви зодягнулися в нову людину, створену за подобою Божою, у праведності та святості істини. Слово Боже.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Мт 4, 4б
Алілуя, алілуя, алілуя. 
Не самим хлібом житиме людина,
але кожним словом, що виходить з уст Божих.

ЄВАНГЕЛІЄ
Йн 6, 24-35

† Читання святого Євангелія від Йоана. 
Того часу, коли люди побачили, що там немає ні Ісуса, ні Його учнів, вони самі посідали в човни й попливли до Капернаума, шукаючи Ісуса. Коли знайшли Його на тому боці моря, сказали Йому: «Равві , коли Ти прибув сюди?» У відповідь Ісус сказав їм: «Воістину, воістину кажу вам: ви шукаєте Мене не тому, що побачили знамення, але тому, що їли хліб і наситилися. Працюйте не на по­живу, яка гине, але на поживу, яка залишається на вічне життя, яку дасть вам Син Людський. Адже Його Отець завірив, Бог!» Тож запитали в Нього: «Що ж нам робити, аби чини­ти діла Божі?» У відповідь Ісус їм сказав: «Боже діло є те, щоб ви повірили в Того, кого Він послав». Тоді люди з юрби сказали Йому: «Яке знамення Ти зробиш, щоб ми побачили і повірили Тобі? Що Ти зро­биш? Наші батьки їли манну в пустелі, згідно з написа­ним: “Хліб з неба дав їм їсти!”» А Ісус їм відказав: «Воістину, воістину кажу вам: не Мойсей дав вам хліб з неба, але Мій Отець дає вам справжній хліб з неба, бо хлібом Божим є Той, хто схо­дить з неба і дає світові життя». Тоді сказали Йому: «Господи, давай нам завжди цей хліб!» Сказав їм Ісус: «Я є хліб життя! Хто приходить до Мене, – не буде голодувати, і хто вірить у Мене, – ніколи не буде спраглим». Слово Господнє.

Мовиться «Вірую»

МОЛИТВА ВІРНИХ
Христос у Євхаристії та в словах Євангелія дарує нам самого себе; просімо Господа про благодать гідного прийняття цьо­го великого дару:

1. Христос дає нам свою мудрість у словах Євангелія; молімо­ся за дари Святого Духа для тих, які передають нам Слово Христа.
2. Христос вершить свою пастирську місію через Папу, єпи­скопів та священиків; молімося за дар мудрості та ревності для всіх пастирів Церкви.
3. Христос обдаровує нас своєю любов’ю в Євхаристії і ми­лосердям у таїнстві Покаяння; молімося, щоб християни ревно приймали ці таїнства.
4. Христос являє нам свою милість, дбаючи також про наші земні справи; молімося, щоб Господь благословив працю тих, хто збирає урожай.
5. Христос є Суддею не тільки справедливим, але й милосер­дним; молімося, щоб Він помилував усіх померлих вірних і обдарував їх повнотою спасіння.
6. Христос завжди дає нам свої благодаті, молімося, щоб ми гідно використовували Його дари.

Господи Ісусе, Ти не лише обдаровуєш нас своїми милостями, але й віддаєш нам самого себе, вислухай наші молитви і вчи­ни, щоб ми завжди були ві рними Тобі. Котрий живеш і ца­рюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ

Просимо, Господи: благоволи освятити ці дари † і, прийнявши приношення духовної жертви, * вчини, щоб ми самі  стали віковічним даром для Тебе. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Неділю Звичайного періоду № 20-27

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Господи, Ти зіслав хліб готовий з неба, без утоми, * що міг був дати всяку насолоду, підхожий усякому смакові.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Боже, наш Отче, оточуй постійною опікою усіх, кого зміцнюєш Твоїм небесним таїнством; † не відмовляй їм у своїй допомозі * і удостой їх вічного спасіння. Через Христа, Господа нашого.

XVIII Неділя звичайного періодуhttps://kryvenko-maranata.blogspot.com/2018/08/05-xviii.html

Немає коментарів:

Дописати коментар