понеділок, 17 грудня 2018 р.

Прийди, аби визволити нас своєю правицею

Пророк Єремія, свідок падіння Єрусалиму і забрання Ізраїля у полон до Вавилону, проголошує, що Бог на очах народів незабаром здійснить ще більше діло, ніж виведення Ізраїля з Єгипту: Він вирве свій народ з нової неволі і збере його з усіх земель до свого спадку. Коли ми як Церква з вірою згадуємо те, що Бог зробив для спасіння свого народу, то робимо це для того, щоб ми ще глибше увірували: Бог прагне сьогодні увійти в наше життя і вирвати нас із кожного поневолення, і зокрема з-під сили гріха. На заклик люду: “Прийди, аби визволити нас своєю правицею!” Бог Отець відповідає, посилаючи Ісуса – Того, хто “спасе народ свій від гріхів їхніх”.
АНТИФОН НА ВХІД
Прийде наш Цар, Христос, * про якого Йоан пропові дував, що має прийти як Агнець.

КОЛЕКТА
Просимо, Всемогутній Боже: вчини, щоб ми, пригнічені давнім служінням під ярмом гріха, * були визволені очікуваним новим народженням Твого Єдинородного Сина. Котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Єр 23, 5-8
Читання з Книги пророка Єремії.
Ось настане час, – говорить Господь, – і Я пробуджу для Давида праведний пагін, що владарюватиме як цар і буде мудрим, буде чинити на землі суд і справедливість. За його днів спасеться Юда, й Ізраїль житиме безпечно. Ось Ім’я його, яким його будуть звати: «Господь – наша справедливість». Тому настане час, – говорить Господь, – що не будуть казати більше: «Як живий Господь, який вивів синів Ізраїля із землі Єгипетської!», лише: «Як живий Господь, який вивів і привів потомків дому Ізраїля з північної землі й з усіх земель!», до яких Я їх вигнав; і вони житимуть на своїй землі. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ

Пс 72, 1-2. 12-13. 18-19
За днів Господніх буде мир повіки.
Боже, дай свій суд цареві, – *
і синові царя свою справедливість,
щоб він судив у справедливості народ Твій *
і судом – Твоїх убогих.
Бо він визволить знедоленого, що голосить, – *
убогого, в якого помічника немає.
Він змилосердиться над бідним і вбогим, *
і спасе душі нужденних.
Благословенний Господь Бог, Бог Ізраїля – *
Єдиний, що чинить дивовижні речі.
Благословенне навіки Ім’я Його слави; *
і всю землю наповнить Його слава!

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Алілуя, алілуя, алілуя.
Вождю дому Ізраїля, Ти дав закон Мойсеєві на Синаї,
прийди нас визволити своїм простягненим раменом.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 1, 18-24
† Читання святого Євангелія від Матея.

Народження Ісуса Христа відбулося так. Коли Його мати Марія була призначена за дружину Йосифові, перш ніж вони зійшлися, виявилося, що вона мала в лоні від Духа Святого. А Йосиф, її чоловік, будучи праведним і не бажаючи її виставити на сором, вирішив таємно віддалити її. Коли ж він це обдумав, ось Господній ангел з’явився йому уві сні, кажучи: «Йосифе, сину Давидів, не бійся прийняти Марію, дружину свою, бо зачате в ній є від Духа Святого. Вона ж народить Сина, і назвеш Його іменем Ісус, бо Він спасе свій народ від його гріхів». Це ж усе сталося, щоби збулося сказане Господом через пророка, який говорив: «Ось, діва матиме в лоні та народить Сина, і назвуть Його іменем – Еммануїл», що означає: «З нами Бог». Прокинувшись від сну, Йосиф вчинив так, як наказав йому Господній ангел, і прийняв свою дружину. Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Богу було угодно, щоб Його Син Ісус Христос прийшов у цей світ в сім’ї, маючи Матір Марію і батька Йосифа; просімо Бога про благодаті, які особливо потрібні в наші часи, для всіх сімей:
1. Молімося за святу Церкву, щоб вона була взірцем сім’ї, яка любить своїх дітей і допомагає їм.
2. Молімося за керівників країн, щоб вони, піклуючись про благо держави, особливо дбали про моральне здоров’я сімей.
3. Молімося за багатодітні сім’ї, щоб їхнє оточення було до них приязне, а держава їм допомагала.
4. Молімося за сім’ї, яким загрожує розлучення, щоб різдвяні свята сприяли їхньому відродженню у любові та єдності.
5. Молімося за померлих, щоб всемилостивий Бог омив їх від усякого бруду гріха і обдарував вічним блаженством.
6. Молімося за наші сім’ї, щоб всі ми через прийняття святого Причастя добре приготувалися до пришестя Господа тепер і у вічності.

Господи наш і Отче, зміцни нас – Твою сім’ю – своєю благодаттю і вчини, щоб ми, як святе Сімейство, вміли жити в злагоді та любові. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, нехай жертва, яка приноситься Тобі, вчинить нас угодними Твоєму Імені, † щоб ми удостоїлися стати сопричасниками вічності Того, * хто своєю смертю подолав смерть нашу. Котрий живе і царює навіки вічні.

Префація на Адвент № 2

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Дадуть Йому ім’я Еммануїл, * що значить: З-Нами-Бог.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, нехай зійде на нас Твоє милосердя у храмі Твоєму, * і дай нам з належною пошаною наближатися до близьких урочистостей нашого відкуплення. Через Христа, Господа нашого.

Немає коментарів:

Дописати коментар