понеділок, 31 грудня 2018 р.

Час є безцінним даром Бога людині (Літургія на кожен день, 31 грудня, понеділок)


Час є безцінним даром Бога людині (Літургія на кожен день, 31 грудня, понеділок)
(біл) Сьомий день октави Різдва Господнього
В останній день старого року Св. Йоан двічі нагадує нам про те, що наше християнське існування прив’язане до часу. Ісус Христос є Тим, хто був «на початку», при створенні світу, коли почався відлік часу. Сьогодні звучать теж слова про «останню годину», нагадуючи, що усе земне, в тому числі й наше земне життя, має завершення і прямує до нього. Останні години року є доброю нагодою, щоб усвідомити собі: час є безцінним даром Бога людині. Приймімо цей дар з вдячністю. Не змарнуймо відміряного нам часу.

Або (біл) довільний спомин св. СИЛЬВЕСТРА І, Папи (без повного відзначення)
Св. Сильвестр, за походженням римлянин, вступив на Петровий престол у 314 році. Міланський едикт імператора Костянтина Великого завершив епоху переслідування християн у Римській імперії, і Папі належало організувати Божий культ. За понтифікату св. Сильвестра відбувся перший Вселенський собор у Нікеї, який засудив єресь Арія. Папа брав участь у соборі через посередництво своїх легатів і затвердив його ухвали. В Римі під час його правління побудовано великі базиліки: св. Йоана на Латерані, св. Петра у Ватикані та св. Павла за Мурами, які Папа освятив. Св. Сильвестр помер 31 грудня 335 року.
АНТИФОН НА ВХІД
Хлоп’ятко нам народилося, Сина нам дано; * влада на плечах у Нього, * і назвали Його провісником Божих намірів.

Мовиться «Слава во вишніх».

КОЛЕКТА
Всемогутній, вічний Боже, Ти Різдвом Твого Сина благоволив дати початок і досконалість Твого культу; † вчини, щоб ми отримали частку Того, * в кому знаходиться повнота спасіння усього людства. Котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, Бог, навіки вічні.
Або:
Господи, за заступництвом святого Сильвестра, Папи, прийди на допомогу Твоєму народові, † щоб, пройшовши під Твої м керівництвом шлях земного життя, * він зміг щасливо увійти у вічність. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
1 Йн 2, 18-21
Читання з Першого послання святого апостола Йоана.
Дітоньки, це остання година; так, як ви чули, що антихрист надходить, так нині з’явилося багато антихристів. З цього дізнаємося, що це остання година. Вони вийшли від нас, але не були з наших, бо якби були з наших, то залишилися би з нами; вони вийшли, щоб виявилося, що не всі вони є з наших. Та ви маєте помазання від Святого, і всі ви знаєте. Я написав вам не тому, що ви не знаєте правди, але тому, що ви її знаєте, і що всякий обман не від істини. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 96, 1-2. 11-12. 13
Земля і небо хай розвеселяться.
Заспівайте Господу нову пісню! *
Співай Господу, вся земле!
Співайте Господу, Його Ім’я благословляйте, *
день у день сповіщайте про Його спасіння.
Хай веселиться небо, *
хай земля радіє!
Хай збуриться море і все, що його наповняє. *
Хай рівнина і все, що на ній, радіє!
Тоді радітимуть усі дерева в лісі *
перед обличчям Господа, який приходить, – †
бо Він приходить судити землю!
Він справедливо судитиме Всесвіт, *
і у своїй правді – народи.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Йн 1, 14а. 12а
Алілуя, алілуя, алілуя.
Слово стало тілом, і оселилося між нами.
Всім тим, які прийняли Його,
дав владу дітьми Божими стати.

ЄВАНГЕЛІЄ
Йн 1, 1-18
† Читання святого Євангелія від Йоана.

В началі було Слово, і Слово було в Бога, і Богом було Слово. Воно в началі було в Бога. Все через Нього постало, і без Нього не постало нічого з того, що постало. У Ньому було життя, – і життя було Світлом людей. І Світло світить у темряві, й темрява Його не охопила. З’явився чоловік, посланий від Бога; ім’я йому Йоан. Він прийшов ради свідчення, аби засвідчити про Світло, щоб усі повірили через нього. Не був він Світлом, а прийшов засвідчити про Світло. То було справжнє Світло, яке приходить у світ: Воно освічує кожну людину. У світі Він був, і світ через Нього постав, і світ Його не пізнав. До своїх Він прийшов, та свої Його не прийняли. А тим, які прийняли Його, дав владу стати Божими дітьми, – тим, які вірять у Його Ім’я; тим, які ні від крові, ні від бажання плоті, ні від бажання чоловіка, але від Бога народилися. І Слово стало тілом, і оселилося між нами, і ми споглядали славу Його, – славу як Єдинородного від Отця, повного благодаті й істини. Йоан свідчить про Нього і волає, кажучи: «Він був тим, про кого я говорив, що Той, хто іде за мною, був переді мною, оскільки був раніше від мене!» Адже з Його повноти ми всі одержали благодать за благодать, оскільки Закон був даний через Мойсея, а благодать та істина з’явилися через Ісуса Христа. Бога ніхто ніколи не бачив, Єдинородний Бог, який у лоні Отця, – Він явив. Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Стоячи перед Тобою, наш Господи і Отче, в останній день року, ми складаємо на вівтар Твоє ї Величі наші смиренні благання:
1. За святу Церкву, щоб її подяка і покаяння були прийняті Богом єдиним в Трійці.
2. За Святішого Отця, щоб його труди минулого року принесли щедрі плоди.
3. За нашу Батьківщину, щоб завжди перебувала під Божою опікою і Божиим миром.
4. За всіх батьків, вихователів, церковних і мирських наставників, щоб добрий Бог підтримав їхні старання своєю любов’ю.
5. За померлих у цьому році наших близьких та друзів, щоб Бог обдарував їх радістю вічного життя.
6. За нас самих, щоб Бог пробачив нам гріхи минулого року і ввів нас у новий рік з чистим сумлінням.

Господи і Отче, прости нам наші провини, як і ми прощаємо винуватцям нашим, і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Боже, джерело істинної побожності та миру, † вчини, щоб ми цією жертвою гідно вшанували Твою велич * і через участь у святій тайні ми досягли між собою щирої єдності сердець. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Різдво Господнє № 3-5

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Бог свого Єдинородного Сина послав у світ, * щоб ми жили через Нього. (Пор. 1 Йн 4, 9)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Нехай Твій народ, Господи, оточений Твоєю опікою, зазнає нині та в майбутньому допомоги Твоєї милості, † щоб, черпаючи сили з проминаючих благ, * з більшим упованням прямувати до благ вічних. Через Христа, Господа нашого.

За матеіалами КМЦ

https://kryvenko-maranata.blogspot.com/2018/12/31-chas.html

Немає коментарів:

Дописати коментар