неділя, 25 листопада 2018 р.

Я є Альфа й Омега, початок і кінець (Літургія на кожен день, 25 листопада, неділя)

Я є Альфа й Омега, початок і кінець (Літургія на кожен день, 25 листопада, неділя)

https://kryvenko-maranata.blogspot.com/2018/11/25-liturgiya.html 


ГОСПОДА НАШОГО ІСУСА ХРИСТА, ЦАРЯ ВСЕСВІТУ (біл) Урочистість 

Христос – Цар, який прийшов у світ, щоб свідчити істину. Так говорить Господь сам про себе. Його царювання в мені неодмінно супроводжується царюванням правди. Психологічні дослідження стверджують, що людина в середньому обманює 18 разів на день, сама цього не підозрюючи. Здається можна в цьому бачити наслідки царювання гріха. Коли я крок по кроку визнаю правду про себе, признаюсь до найбільш невигідних фактів про себе – відкриваю двері для царювання Христа.
АНТИФОН НА ВХІД
Достойний Агнець заколений * прийняти силу і багатство, і мудрість, і кріпкість, і честь, і славу, і благословення. * Йому слава і влада навіки вічні! (Одкр 5, 12; 1. 6)

Мовиться «Слава во вишніх»

КОЛЕКТА
Всемогутній, вічний Боже, Ти вирішив усе відновити у Твоєму возлюбленому Синові – Цареві Всесвіту, † милостиво вчини, щоб усе сотворіння, визволене з неволі гріха, * служило Твоїй величі та завжди прославляло Тебе. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ

Дан 7, 13-14
Читання з Книги пророка Даниїла.
Бачив я в нічних видіннях, аж ось на небесних хмарах ішов ніби Син Людський; дійшов Він до Ветхого днями, і приведено Його поперед Нього. І дано Йому владу, славу й царство, і всі народи, племена та язики Йому служили. Влада Його – влада вічна, що не минеться, і царство Його не занепаде ніколи. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 93, 1. 2 і 5
Господь царює, вдягнений у велич.
Господь зацарював, *
Він одягнувся у велич, –
Господь силою одягнувся і підперезався. *
Адже Всесвіт твердо стоїть, – він не похитнеться.
Віддавна поставлений твердо Твій престол, – Ти споконвіку! *
Твої свідоцтва вельми вірні.
Твоєму домові, Господи, *
належить святість на дні безконечні.

ДРУГЕ ЧИТАННЯ
Одкр 1, 5-8
Читання з Одкровення святого апостола Йоана.
Ісус Христос є вірний Свідок, Первородний з мертвих, Владика земних царів. Йому, котрий любить нас і омив нас від наших гріхів своєю кров’ю, котрий зробив нас царством і священиками Богові й своєму Отцеві, – Йому слава і влада навіки-віків! Амінь. Ось Він іде з хмарами! І побачить Його кожне око, і ті, хто Його проколов; і голоситимуть за Ним усі племена землі. Так, амінь! «Я є Альфа й Омега, початок і кінець, – каже Господь Бог, – Хто є, і Хто був, і Хто приходить, – Вседержитель!»  Слово Боже.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ

Пор. Мк 11, 9. 10
Алілуя, алілуя, алілуя.
Благословенний, хто йде в Ім’я Господнє!
Благословенне прийдешнє царство батька нашого Давида!

ЄВАНГЕЛІЄ
Йн 18, 33б-37

† Читання святого Євангелія від Йоана.
Того часу Пилат запитав Ісуса: «Чи Ти Цар юдеїв?» Ісус відповів: «Чи ти це від себе говориш, чи інші тобі сказали про Мене?» Пилат відповів: «Хіба я юдей? Твій народ і первосвященики видали Тебе мені. Що Ти зробив?» Ісус відповів: «Царство Моє не від цього світу; якби Моє царство було від цього світу, Мої слуги воювали би, щоб Я не був виданий юдеям. Нині ж Моє царство не звідси». Тоді Пилат Його запитав: «То Ти Цар?» Ісус відповів: «Ти сам кажеш, що Я Цар. Я для того народився і для того прийшов у світ, щоби дати свідчення істині. Кожний, хто від істини, слухає Мій голос».  Слово Господнє.

Мовиться «Вірую»

МОЛИТВА ВІРНИХ
Христа, Царя Всесвіту і Суддю всього людства, смиренно просімо про благодаті, потрібні святій Церкві та нам у дорозі до неба:
1. Молімося за святу Церкву, щоб вона проповідувала народам Христа – Царя миру, справедливості та милосердя.
2. Молімося за Святішого Отця, щоб він, сповнений Святим Духом, відважно і з любов’ю керував Христовою Церквою на землі.
3. Молімося за рівні права для усіх людей – незалежно від ко- льору шкіри, походження, релігії чи соціального статусу, щоб дух єдності й миру панував по всій землі.
4. Молімося за нашу Батьківщину, щоб у ній завжди панував мир і моральний лад.
5. Молімося за померлих, які страждали за віру, щоб Господь винагородив їхню стійкість вічним блаженством.
6. Молімося за нас самих, щоб нашим життя, згідним з Євангелієм, ми завжди були вірні Христові.

Христе, Ти – початок і мета усякого сотворіння, прийми шану, яку ми Тобі складаємо, і вчини, щоб ми вірно служили Тобі на землі і так удостоїлися благодаті радіти з Тобою у небесах. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, ми приносимо Тобі жертву примирення людства † і смиренно просимо Тебе, * щоб Твій Син обдарував усі народи єдністю та миром. Котрий живе і царює навіки вічні.

ПРЕФАЦІЯ: Ісус Христос – Цар Всесвіту
С. Господь з вами. В. І з духом твоїм. С. Угору серця. В. Підносимо їх до Господа. С. Подяку складаймо Господу Богу нашому. В. Достойне це і праведне.
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній, вічний Боже. Ти помазав єлеєм радості свого Єдинородного Сина, Ісуса Христа, Господа нашого, * на споконвічного Священика і Царя Всесвіту, * щоб Він звершив тайну відкуплення людського роду, * жертвуючи самого себе на вівтарі хреста як непорочну жертву примирення, * і щоб, піддавши своїй владі усі створіння, Він передав Твоїй безмежній величі вічне й вселенське Царство: * Царство правди і життя, * Царство святості й благодаті, * Царство справедливості, любові та миру. Тому з Ангелами й Архангелами, * Престолами і Господствами та з усім воїнством небесним * співаємо гімн Твоєї слави, безустанно взиваючи: Свят, Свят, Свят Господь Бог Саваот…

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Сидітиме Господь, Цар повіки. * Господь благословить народ свій миром. (Пор. Пс 29 (28), 10-11)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Насичені поживою безсмертя просимо, Господи, † щоб ми, які  радісно виконуємо накази Христа – Царя Всесвіту, * могли безконечно жити з Ним в Небесному Царстві. Котрий живе і царює навіки вічні.

КМЦ

https://kryvenko-maranata.blogspot.com/2018/11/25-liturgiya.html

Немає коментарів:

Дописати коментар