субота, 13 липня 2019 р.

Будьте мудрі, як змії, і невинні, як голуби

(зел) П’ятниця ХІV звичайного тижня
Ісус висилає вісників Доброї Новини по усіх містах, куди хоче прийти сам. До нашого міста Він теж хоче увійти. Ми, які сьогодні беремо участь у цій Літургії, знаходимося тут завдяки тому, що ці вісники таки пішли і не побоялися бути серед вовків простими та лагідними. Ми тут саме завдяки проповіді Доброї Новини вісниками Ісуса. До чого кличе тебе Ісус? Чи, часом, не заважає тобі страх прийняти Його покликання йти та проголошувати цю саму Добру Новину?


АНТИФОН НА ВХІД
Роздумуєм, о Боже, про Твоє милосердя * посеред храму Твого. * Твоя хвала, як Твоє Ім’я, о Боже, – аж по край землі . * Справедливості повна Твоя десниця. (Пс 48 (47), 10-11)

КОЛЕКТА

Боже, Ти приниженням Твого Сина підносиш світ з упадку; † обдаруй святою радістю своїх вірних * і вчини, щоби вони, визволені з неволі гріха, осягнули вічне щастя. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе та царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Бут 46, 1-7. 28-30
Читання з Книги Буття.
Тими днями вирушив Ізраїль зі всім, що було в нього, і, прийшовши у Версавію, приніс жертви Богові свого батька Ісаака. А вночі Бог у видінні сказав до Ізраїля: «Якове, Якове!» Він же озвався: «Я тут!» І сказав: «Я – Бог, Бог батька твого. Не бійся зійти в Єгипет, бо там Я виведу з тебе великий народ. Я сам перейду з тобою в Єгипет, Я і виведу тебе напевне назад, а Йосиф рукою своєю закриє тобі очі». І вирушив Яків з Версавії, а сини Ізраїля повезли Якова, свого батька, й усіх дітей і жінок на возах, які послав фараон, щоби його взяти. Забрали вони з собою і худобу, і своє майно, яке надбали в Ханаан-краю, і прибули в Єгипет – Яків, а з ним усе його потомство. Синів своїх і синів своїх синів, дочок своїх і дочок своїх синів – усе своє потомство привів він із собою в Єгипет. Яків послав перед собою до Йосифа Юду, щоби показати дорогу в Гошен. І прибули вони в Гошен-землю. Тоді Йосиф запряг свою колісницю та виїхав назустріч Ізраїлеві, батькові своєму, в Гошен. З’явившись перед ним, упав він йому на шию і так плакав довго на його шиї. Та й каже Ізраїль до Йосифа: «Тепер хай і вмираю, коли побачив я твоє обличчя та що ти живий ще!» Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 37, 3-4. 18-19. 27-28. 39-40
Праведним серцем Бог дає спасіння.
Надійся на Господа, добро твори, *
населяй землю і плекай вірність.
Веселися в Господі, *
і Він задовольнить прохання твого серця.
Господь знає дні невинних, *
і їхня спадщина пробуватиме повіки.
Вони не будуть засоромлені в лиху годину, *
а в час голоду будуть ситі.
Відвертайся від зла, роби добро – та живи навіки! *
Адже Господь любить справедливість,
і Він не залишить своїх праведних – вони будуть бережені повіки. *
А нащадки безбожних вигублені будуть.
Спасіння ж праведних – від Господа, *
Він – їхня твердиня у годину скрути.
Господь допоможе їм, визволить їх, від грішників їх врятує; *
спасе їх, бо вони надіялися на Нього.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Йн 16, 13а; 14, 26г
Алілуя, алілуя, алілуя.
Коли прийде Дух Іс­ти­ни, то поведе вас до всієї істини,
і пригадає вам усе, що Я говорив вам.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 10, 16-23

† Читання святого Євангелія від Матея.
Того часу Ісус сказав своїм Апостолам: «Ось Я посилаю вас, як овець поміж вовків. Тому будьте мудрі, як змі ї, і невинні, як голуби. Стережіться людей, бо видаватимуть вас на суди і по своїх синагогах будуть вас бичувати; поведуть вас заради Мене до володарів і царі в для сві дчення і їм, і язичникам. Коли ж видаватимуть вас, не журіться, що і як казати: дасться вам в ту годину, що казати, бо не ви будете говорити, а Дух Отця вашого, котрий говорить у вас. Брат брата видаватиме на смерть і батько дитину; і повстануть діти проти батьків, і вбиватимуть їх. Вас будуть усі  ненавидіти за Моє Ім’я, але хто витерпить до кінця, той буде спасений. Коли ж будуть вас переслі ду­вати в цьому місті, втікайте до іншо­го. Воістину кажу вам: не встигнете обій­ти ізраїльських міст, як прийде Син Людський».  Слово Господнє.


МОЛИТВА ВІРНИХ
Віра вимагає самозречення, а іноді й самопожертви; тому просімо Господа про благодаті:
1. Молімося за святу Церкву там, де вірні не мають вільного релігійного життя, щоб вони осягнули повну свободу віросповідання.
2. Молімося за тих, хто працює серед невіруючих, щоб вони не соромилися відкрито сповідувати віру в Христа і своїм прикладом навертали невіруючих братів.
3. Молімося за всіх, хто зносить релігійні чи політичні утиски, щоб Господь дав їм розраду та істинну свободу.
4. Молімося за наших рідних, щоб Господь обдарував їх здоров’ям і завжди опікувався ними.
5. Молімося за душі в чистилищі, щоб Господь очистив їх від усякого бруду скоєних гріхів і дав вічне спочивання у своєму Царстві.
6. Молімося за нас, щоб ми вміли переборювати власні слабкості і прагнули вдосконалюватися у чеснотах Божих.
Боже, наш Отче, Ти є джерелом мужності та сили, вислухай наші прохання і вчини, щоб ми мужньо боролися з усяким проявом зла і так удостоїлися Небесного Царства. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, наш Боже, нехай жертва, яку ми приносимо Твоєму Імені, очистить нас * і своєю дією день-у-день веде нас до небесного життя. Через Христа, Господа нашого.

Префація  звичайна № 40-45

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Спробуйте й подивіться, який добрий Господь. * Блаженний, хто до Нього прибігає. (Пс 34 (33), 9)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Поживлені величними дарами, просимо Тебе, Господи: † вчини, щоб ми осягнули спасенні плоди * і ніколи не переставали Тебе величати. Через Христа, Господа нашого.

http://kmc.media/2019/07/11/liturgiya-na-kozhen-den-12-lypnya-pyatnycya.html

https://kryvenko-maranata.blogspot.com/2019/07/12-liturgiya-na-kozhen-den-12-lypnya-pyatnycya.html

Немає коментарів:

Дописати коментар