пʼятницю, 21 червня 2019 р.

ЛІТУРГІЯ НА КОЖЕН ДЕНЬ, 22 ЧЕРВНЯ, СУБОТА

Додати заголовок
(зел) Субота ХІ звичайного тижня
Скільки ж часу і сил ми витрачаємо на те, щоб здобути матеріальні блага! Здається, що це є нормою і потребою дня. Але сам Ісус каже тобі про те, що метою твого існування є насамперед Царство Боже, для якого ти створений. Адже там на тебе чекає твій Небесний Отець. Тому сміливо віддай усе і покинь усе, що заважає тобі прийти до Нього. 

https://kryvenko-maranata.blogspot.com/2019/06/liturgija-22-chervnya-subota.html

Або (біл) довільний спомин св. ПАУЛІНА НОЛАНСЬКОГО, єпископа
Святий Паулін народився 355 року в багатій римській сім’ї в Бордо. Добре освічений, він швидко дійшов до високих державних посад. Коли Паулін став християнином, то пожертвував свій маєток для бідних, перебрався до Нолі в Італії, де був обраний єпископом. Залишив після себе багато листів, поем, трактатів, які пломеніють його шляхетною любов’ю до ближнього. Помер 22 червня 431 року.
Спільні Меси: про єпископа (стор. 128)
Або (черв) довільний спомин свв. ЙОАНА ФІШЕРА, єпископа,  і ТОМИ МОРА, мучеників
Св. Йоан Фішер народився у 1469 році, був студентом, а з часом – професором і канцлером університету в Кембриджі. Ставши єпископом Рочестера, відзначався духом покаяння. Ревно захищав католицьку віру від протестантизму. Вже під час ув’язнення йому було присвоєно титул кардинала.
Св. Тома Мор народився в Лондоні у 1478 році. Юрист за освітою, він мав всебічні гуманітарні інтереси. Був англійським державним діячем і політичним письменником, а передусім – глибоко побожною, доброю та мудрою людиною, зразковим чоловіком і батьком чотирьох дітей. Став канцлером англійського короля Генріха VIII, але, протестуючи проти розлучення короля з його законною дружиною та проти його церковної політики, відмовився від цієї посади. У 1535 році ці святі за наказом короля були ув’язнені та страчені через те, що не визнали його верховенства над англійською Церквою. Йоан Фішер загинув 22 червня, Тома Мор – 6 липня.
Спільні Меси: про багатьох мучеників (стор. 127)
АНТИФОН НА ВХІД
Почуй, о Господи, мій голос, коли взиваю, * Ти – моя поміч, не відкидай мене * і не залишай мене, Боже мого спасіння!

КОЛЕКТА
Боже, Ти є силою тих, що довіряють Тобі ; † вислухай милостиво наші благання, адже без Тебе ми нічого не можемо вчинити, * допомагай нам постійно своєю благодаттю, щоб наша воля і вчинки були згідними з Твоїми заповідями і угодними Тобі . Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.
Або:
Боже, Ти схотів, щоб святий Паулін, єпископ, палав любов’ю до вбогості та пастирською ревністю, † вчини милостиво, щоб ми, вшановуючи заслуги святого Пауліна, * наслі дували його приклад любові. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.
Або:
Всемогутній Боже, свідчення мучеників є найдосконалішим виразом істинної віри; † вчини милостиво, щоб ми за заступництвом святих Йоана і Томи * всім своїм життям підтверджували віру, яку визнаємо устами. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
2 Кор 12, 1-10
Читання з Другого послання святого апостола Павла до корінтян.
Брати! Доводиться хвалитися, однак це не корисно; тож перейду до Господніх видінь та об’явлень. Знаю чоловіка в Христі, який чотирнадцять років тому, – не знаю, чи в тілі, не знаю, чи без тіла, Бог знає, – був підхоплений аж до третього неба. І знаю, що той чоловік, – чи в тілі, чи без тіла, не знаю, Бог знає, – був підхоплений у рай і почув невимовні слова, які людині не дозволено проказувати. Ось таким похвалюся, а собою – не хвалитимуся, хіба що своїми немочами. Адже коли захочу хвалитися, то не виявлюся безумним, бо говоритиму правду; та стримаюся, щоби про мене хтось більше не подумав, крім того, що бачить у мені та що чує від мене. І щоб я через численні об’явлення не пишався, то дано мені колючку в тіло – посланця сатани, – аби бити мене в обличчя, щоб я не величався. Задля цього тричі благав Господа, щоб він відступився від мене, та Він сказав мені: «Досить тобі Моєї благодаті, адже сила довершується в немочі!» Тому краще радо буду хвалитися своїми немочами, щоб оселилася в мені сила Христа. Через це радію в немочах, у клопотах, у нестатках, у гоніннях та утисках за Христа, бо коли я немічний, – тоді я сильний. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ

Пс 34, 8-9. 10-11. 12-13
Скуштуйте й взнайте, як Господь наш добрий.
Господній ангел отабориться навкруги тих, †
які Його бояться, – *
і їх порятує.
Скуштуйте і побачите, як Господь добрий. *
Блаженний чоловік, що покладає на Нього надію.
Бійтеся Господа, Його святії, *
адже ті, хто боїться Його, не мають недостатку.
Багачі нещасні та голодні, *
а тим, хто шукає Господа, не бракує жодного блага.
Прийдіть і послухайте мене, діти, *
і навчу вас Господнього страху:
хто та людина, яка бажає жити, *
якій любо бачити дні добрі?

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
2 Кор 8, 9
Алілуя, алілуя, алілуя.
Ісус Христос, будучи багатим, заради вас став убогим,
аби ви збагатилися Його зубожінням.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 6, 24-34

† Читання святого Євангелія від Матея.
Того часу Ісус сказав своїм учням: «Ніхто не може двом панам служити, оскільки або одного зненавидить, а другого любитиме, або одного триматиметься, а іншим знехтує. Не можете служити Богові й мамоні. Задля цього кажу вам: не журіться про свою душу, що будете їсти або що будете пити, ні про своє тіло, у що одягнетеся. Хіба душа не більша за їжу, а тіло – за одяг? Погляньте на птахів небесних, які не сіють, не жнуть і в клуні не збирають, та ваш Небесний Отець годує їх; хіба ви не цінніші від них? Хто ж із вас, турбуючись, може додати до свого росту хоч один лікоть? І чого про одяг клопочетеся? Погляньте на польові лілеї, як вони ростуть: не працюють і не прядуть; та кажу вам, що й Соломон у всій своїй славі не одягався так, як одна з них. Якщо ж польову траву, яка сьогодні є, а завтра буде вкинута в піч, Бог так одягає, то чи не набагато більше вас, маловіри? Тож не журіться і не говоріть: “Що будемо їсти?” Або: “Що будемо пити?” Чи: “В що зодягнемося?” Адже цього всього язичники шукають. Бо ж знає ваш Отець Небесний, що цього всього потребуєте. Шукайте перш за все Царства Божого і його праведності, а це все вам додасться. Отже, не журіться про завтрашній день, бо завтрашній день і сам про себе поклопочеться; досить дневі свого лиха». Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Христос вчить нас шукати насамперед справедливості Небесного Царства; просімо у Нього благодаті, щоб ми, не вагаючись, довірилися безмежній Божій доброті:
1. Молімося за святу Церкву, щоб вона завжди мала на меті передусім духовне благо своїх дітей.
2. Молімося за Святішого Отця, щоб, для людей сучасності, здебільшого занурених у турботу про нагромадження багатств, він був прикладом віри у Господню доброту і Провидіння.
3. Молімося за християн різних конфесій, щоб вони шукали шляхи до порозуміння і в усьому покладалися на Боже милосердя.
4. Молімося за людей заможних, щоб, вдячні Богові за отримані дари, вони, помагаючи потребуючим, громадили собі скарби у небі.
5. Молімося за померлих, щоб милосердний Господь, який піклувався ними за життя, прийняв їх також у вічності.
6. Молімося за нас самих, щоб ми кожен наш земний день освячували сумлінною працею і прославою Господа.
Господи, поглянь милостиво на свій народ і підтримай його у земному паломництві, щоби турботи про хліб насущний не перешкодили йому служити Тобі. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Боже, Ти в хлібі та вині даєш людині поживу, яка її підтримує, і таїнство, яке її відновлює; * вчини, щоб нам ніколи не бракувало поживи для тіла та душі . Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-45.

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Одного в Господа прошу, одного я благаю: * жити в домі Господнім * по всі дні життя мого.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, святе Причастя, яке ми прийняли, означає сопричастя вірних у Тобі , * вчини, щоб воно будувало єдність Твоєї Церкви. Через Христа, Господа нашого.

Джерело: КМЦ


https://kryvenko-maranata.blogspot.com/2019/06/liturgija-22-chervnya-subota.html

Немає коментарів:

Дописати коментар