суботу, 19 січня 2019 р.

ЛІТУРГІЯ НА КОЖЕН ДЕНЬ, 19 СІЧНЯ, СУБОТА

ЛІТУРГІЯ НА КОЖЕН ДЕНЬ, 19 СІЧНЯ, СУБОТА
(зел) Субота І звичайного тижня
Бенедикт XVI, коментуючи фрагмент Євангелія про покликання митника Матвія на Апостола, стверджує: Матвій без сумніву зрозумів, що дружба з Ісусом виключає всяку діяльність, яка перечить Богові. Його поведінка має також значення і сьогодні: надалі, а значить і тепер, не допускається прив’язаність до речей, які суперечать навчанню Ісуса (одним  з  прикладів  є  нечесний заробіток). Прислухаймося до цієї науки св. Матвія, роздумуймо постійно над нею, щоби також і ми навчилися вставати і рішуче йти за Ісусом.


https://kryvenko-maranata.blogspot.com/2019/01/19-liturgiya-subota-I-zvTyzhnya.html
АНТИФОН НА ВХІД
На вишньому троні я бачив Мужа, що сиді в, * котрому віддає честь великий хор Ангелів, в один голос співаючи: * “Оце Той, панування якого вічне”.
КОЛЕКТА
Господи, здійсни милостиво прагнення народу, який молиться до Тебе: † дозволь йому побачити, що належить чинити, * і дай йому сил для виконання побаченого. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Євр 4, 12-16
Читання з Послання до євреїв.
Брати! Слово Боже – живе й діяльне, гостріше від усякого двосічного меча: воно проникає аж до поділу душі й духа, суглобів і мозку кісток, розрізняє думки й наміри серця. І немає створіння, яке б сховалося від Нього, але все оголене й відкрите перед Його очима, – Йому дамо звіт! Тому, маючи великого Первосвященика, який пройшов небеса, – Ісуса, Божого Сина, – тримаймося визнання. Адже маємо не такого Первосвященика, який не може співчувати нашим слабкостям, але який подібно до нас був випробуваний у всьому, за винятком гріха. Тому приступаймо сміливо до престолу благодаті, щоб одержати милість і знайти благодать для своєчасної допомоги.  Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 19, 8. 9. 10. 15
Слово Господнє є життям і Духом.
Господній закон бездоганний, – *
він підкріпляє душу.
Господнє свідчення вірне, – *
воно робить мудрими простодушних.
Господні постанови праведні, – *
вони звеселяють серце.
Господня заповідь чиста, – *
очам дає вона світло.
Господній страх чистий – *
він перебуває навіки.
Господні присуди незмінні, *
всі вони справедливі.
Нехай будуть Тобі до вподоби *
слова моїх уст і роздуми мого серця –
перед Тобою, Господи, – *
моя скеля і мій викупитель!

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Лк 4, 18
Алілуя, алілуя, алілуя.
Господь послав Мене благовістити убогим,
проповідувати визволення полоненим.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 2, 13-17
† Читання святого Євангелія від Марка.
Того часу Ісус знову вийшов до моря; і весь народ ішов до Нього, а Він навчав їх. І, проходячи, побачив Левія Алфеєвого, який сидів на митниці, та й каже йому: «Іди слідом за Мною!» Той устав і пішов слідом за Ним. І сталося, що, коли Він сидів за столом у його домі, багато митників і грішників сиділи разом при столі з Ісусом та з Його учнями, бо було їх чимало, і вони ходили за Ним. І книжники з фарисеїв, побачивши, що Він їсть з митниками та грішниками, говорили Його учням: «Як це так, що Він їсть з грішниками та митниками?» Почувши це, Ісус каже їм: «Не здорові потребують лікаря, а хворі. Я прийшов кликати не праведників, а грішників». Слово Господнє.


МОЛИТВА ВІРНИХ
За заступництвом Пресвятої Діви Марії звернімося до нашого Господа Ісуса Христа:
1. За заступництвом Марії, Прибіжища грішників, просімо благодаті покаяння для всіх, хто занедбує таїнство Покаяння.
2. За заступництвом Марії, Цариці світу, просімо про духовне відродження нашої держави.
3. За заступництвом Марії, Матері єдності, молімося про злагоду і мир між народами.
4. За заступництвом Марії, Помічниці вірних, просімо численних і ревних священицьких та чернечих покликань у державах, де немає достатньо священослужителів.
5. За заступництвом Марії, взятої з душею і тілом на небо, просімо Божого милосердя для всіх померлих.
6. За заступництвом Марії, Матері нашого Спасителя, просімо, щоб Божа благодать перебувала з нами впродовж усього нашого життя.

Господи, Ти є Лікарем душ: помилуй нас, вислухай наші мо- литви, порятуй тих, що заблукали, і приведи всіх до свого Царства. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи: нехай буде угодною Тобі  жертва Твого народу, † нехай вона освятить наше життя * і виблагає нам те, про що ми з упованням просимо. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-45

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ

Господи, в Тебе джерело життя, * у Твоїм сві тлі побачимо сві тло. (Пc 36 (35), 10)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Всемогутній Боже, смиренно просимо Тебе, † щоб ті, котрих Ти живиш Твоїми таїнствами, * гідно служили Тобі угодним життям. Через Христа, Господа нашого.

Джерело: КМЦ


https://kryvenko-maranata.blogspot.com/2019/01/19-liturgiya-subota-I-zvTyzhnya.html

Немає коментарів:

Дописати коментар